Bewegen: doe het wel veilig!

In Nederland gebeuren per jaar veel ongelukken tijdens bewegen. Bewegen is gezond, maar probeer geen ongeluk te krijgen. Ongelukken gebeuren niet alleen bij volwassenen, maar ook veel kinderen krijgen een vervelende blessure tijdens bewegen, spelen of sporten. Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat de kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar het vaakst – van alle mensen met een blessure – op een de spoed eisende hulp van een ziekenhuis komen om daar te worden behandeld. Op de tweede plaats komen jongeren van 15 tot en met 19 jaar. 

Sporten
Ongelukken en blessures gebeuren niet alleen tijdens gym, maar ook thuis of op het sportveld. De meeste sportblessures ontstaan bij hardlopen (31%). Daarnaast zijn veldvoetbal (13%) en aerobics/fitness/conditietraining (11%) ook risicosporten voor het krijgen van blessures. Het lijkt er dus op dat voor beginnende sporters hardlopen een extra risicovolle sport is. Bij hardlopen zijn de meeste blessures aan het been (72%) en dan vooral aan de knie. Als je op sport gaat, moet je dit dus rustig opbouwen. Je lichaam moet wennen en zich aanpassen aan de inspanning. Kinderen die al veel buitenspelen hebben minder snel een sportblessure dan kinderen die weinig bewegen.

Thuis
Veel blessures en ongelukken gebeuren in en om het huis. Zo kun je van de trap vallen bijvoorbeeld. Veel ongelukken gebeuren ook met trampolinespringen. Elk jaar komen 6.000 kinderen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis vanwege een ongeluk op de trampoline. Dat zijn er veel te veel. De meeste ongeluken tijdens het trampolinespringen zijn: vallen op de trampoline, vallen van de trampoline, botsingen met speelkameraden en beknellingen tussen de veren. Vraag je ouders om de trampoline in te graven in de grond of om een goed vangnet op de trampoline te maken. Vraag ook aan je ouders om regelmatig te kijken of het beschermkussen over de veren nog goed is. Ga ook met 1 kind tegelijk op de trampoline springen. Meer tips over veilig spelen op de trampoline is te vinden op de website van VeiligheidNL.

Verkeer/op straat
Veel ongelukken gebeuren ook op straat. Bijvoorbeeld door vallen tijdens het fietsen, skeeleren, skaten, steppen of skateboarden. Veel kinderen vallen op hun hoofd of bezeren hun handen, polsen, armen of knieën. Daarom is het niet gek om een helm te dragen. En bij het skaten, skateboarden en skeeleren ook nog bescherming te dragen voor je polsen, ellebogen en knieen. Dan bescherm je jezelf goed en is de kans dat je naar het ziekenhuis moet echt veel kleiner.

Besluit
Sporten en buitenspelen is gezond en heel belangrijk voor kinderen. Na het lezen van dit artikel moet je niet denken dat je binnen in huis moet blijven zitten. De meeste ongelukken gebeuren juist in huis! Probeer het buitenspelen en sporten wel zo veilig mogelijk te doen. Want het is niet leuk om een ongeluk te krijgen en je hoofd, arm of been te blesseren. Bewegen moet, maar doe het wel zo veilig mogelijk!