Welkom,
Dit is de e-learning Ergometrie bij Kinderen. Deze online cursus bestaat uit een aantal lezingen van inspanningsfysioloog Dr Tim Takken afgewisseld met vragen en opdrachten.
Onderwerpen die aan bod komen:
- Algemene principes van inspanningsfysiologie;
- Aerobe en anaerobe prestatievermogen van kinderen in relatie tot leeftijd en ontwikkeling;
- Inspanningstest protocollen;
- Vertaling testuitslagen naar een trainingsadvies.
De cursus bestaat uit 11 vooraf opgenomen lezingen en 4 quizzen. Na elk lesonderdeel kunnen vragen gesteld worden. De studiebelasting is 8 uur. De cursus is afgerond wanneer de student minimaal 80% van de lesonderdelen heeft afgerond. Na het afronden van de cursus ontvangt de student een certificaat. De cursusmaterialen blijven voor een periode van 52 weken beschikbaar voor de student. De student kan de cursus in zijn eigen tempo doorlopen.
6 gedachten over “Ergometrie bij kinderen (Nederlands)”
Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.
Hoi Tim,
Ik heb nog 2 vragen.
Vraag 2 van de laatste quiz (CP casus Godfrey); ik kom ook uit op 62,9% van voorspeld. Op het scoreformulier lees ik dat dit een Milde afname is (61-81%). Dit wordt fout gerekend, het juiste antwoord zou Matige afname moeten zijn (51-60%). Interpreteer ik de tabel op het scoreformulier verkeerd?
Andere vraag gaat niet over de cursus; welke krachttest(en) adviseer jij om bij kinderen de spierkracht te meten?
Met vriendelijke groet,
Suzanne de Graauw.
Beste Suzanne,
Jouw antwoord is correct. Je hebt de 62% ook correct geïnterpreteerd. Ik heb het antwoord aan laten passen in de cursus.
Wat betreft de spierkrachttesten: de meest geschikte test is afhankelijk van je doelstelling. Een test met veel normwaarden is de Functioneel Strenght Measure. Deze meet ook veel coördinatie, dus niet alleen kracht. Om te bepalen of spierkracht afwijkend is, is hand-held myometrie ook zeker geschikt.
Beste Tim,
Ik vond het een hele leerzame en leuke cursus. Ik werk als longfysiotherapeut in Utrecht en de Bilt en zie regelmatig kinderen met diverse longproblemen.
Zijn er ook kindermaten van de Polar hartslagmeter banden.
Vraag die ik nog heb waarom gebruik je de hartslag reserve om de trainingsintensiteit te bepalen? Kan ik zelf een betrouwbaren rusthartfrequentie meten? (na 5 min rust).
Ik ben blij met de variatie aan testen die je aanbiedt in de cursus.
Bij tieners en adolescenten met astma gebruik ik vaak de gemodificeerde shuttle Bradley protocol. Wanneer zou ik kunnen kiezen voor de Leger bij deze groep.
Is behalve spierkracht de spiermassa ook belangrijk bij tieners?
Dank voor de online mogelijkheid. Catharina Colli
Beste Catharina,
Er zijn ook maat S van de elastische banden te koop (bijvoorbeeld via een hardloopwinkel). Je kunt ook een hosand hartslagmeter kopen. Deze werkt via ecg plakkers https://www.hardlopen-en-fietsen.nl/fitness–welness/hartslagmeters/hosand-minicardio-eco-53-khz-hartslagmeter
Ik adviseer de hartslagreserve indien de rusthartfrequentie verhoogd (of erg laag) is, het % van de maximale hartfrequentie een onder/overschatting geeft van de intensiteit. Een meting van de rust HF na 5 min zitten is prima geschikt om mee te werken.
De shuttle (Bradley) test is zeer geschikt voor het testen van astma patiënten (zie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30087618/ , https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34569722/ . Ik zou de Leger-test gebruiken indien de patiënten het Bradley protocol gaan uitlopen.
Bj tieners is spierkracht en spiermassa gerelateerd aan elkaar, echter bij training gaat kracht veel sneller vooruit vanwege de snelle vooruitgang in neuronale coördinatie.
Ik hoop dat deze reactie antwoord geeft op je vragen!
Groeten,
Tim Takken
Beste Tim,
Beetje laat, maar heel veel dank voor je duidelijke reactie.
Daar kan ik zeker wat mee.
goede tip ook van de hartslag meter.
Vriendelijke groet, en tot de volgende cursus.
Catharina Colli